• PRO TV
  • Tu stii cate zone ale creierului se activeaza in timpul orgasmului? Specialistii vorbesc despre "o simfonie"

Tu stii cate zone ale creierului se activeaza in timpul orgasmului? Specialistii vorbesc despre "o simfonie"

Tu stii cate zone ale creierului se activeaza in timpul orgasmului? Specialistii vorbesc despre "o simfonie"

O inregistrare video realizata in timpul unui test de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) a evidentiat faptul ca orgasmul feminin activeaza peste 80 de zone cerebrale, iar aproape intregul creier pare sa cante o "simfonie".

Se cunosc putine lucruri despre fenomenele si procesele care se produc in creier in timpul orgasmului. Din acest motiv, specialistii americani de la Rutgers University, din statul New Jersey, au avut ideea de a efectua un test de imagistica prin rezonanta magnetica si de a filma, in premiera, felul in care orgasmul influenteaza diverse regiuni cerebrale.

In loc sa activeze doar cateva zone cerebrale, izolate, asa cum se credea anterior, orgasmul activeaza in realitate peste 80 de regiuni cerebrale, se afirma intr-un studiu preluat de dailymail.co.uk.

Testul a fost realizat cu ajutorul voluntarei Nan Wise, un sexolog american in varsta de 58 de ani, care s-a oferit sa se masturbeze in timp ce i se analiza creierul prin intermediul RMN.

Aproape toate zonele cerebrale au inceput sa "lumineze" in timpul orgasmului, incepand cu centrii placerii si raspandindu-se apoi la nivelul intregului creier. In inregistrarea video, nivelul activitatii cerebrale respecta "scala metalului fierbinte" - activitatea scazuta este marcata cu rosu, iar activitatea intensa este marcata cu galben si alb.

Profesorul Barry Komisaruk, psiholog la Rutgers University din New Jersey, spera ca rezultatul acestui experiment le va ajuta pe femeile care intampina dificultati in atingerea orgasmului.

"Inregistrarea arata datele cerebrale, obtinute prin rezonanta magnetica, ale unei voluntare care experimenteaza orgasmul - si legaturile corespunzatoare dintre aceste aceste regiuni cerebrale, in functie de concentratia de oxigen din sange. Concentratiile de oxigen sunt afisate pe un spectru ce porneste de la rosu inchis (activitate slaba) si ajunge la galben/ alb (activitate intensa). Asa cum s-a observat, orgasmul face ca aproape tot creierul sa fie luminat in galben, indicand faptul ca aproape tot creierul se activeaza in timpul orgasmului", a explicat Barry Komisaruk.

Inregistrarea facuta de cercetatorii americani seamana foarte mult cu imaginile oferite de un foc de artificii. La inceputul procesului, activitatea cerebrala este limitata doar la cateva zone ale creierului, iar apoi ea se extinde la peste 80 de regiuni cerebrale.

Filmul arata felul in care activitatea cerebrala incepe in cortexul senzorial, in zona specifica asociata organelor sexuale. Ea se extinde cu mare rapiditate la sistemul limbic, implicat in procesul de creare a emotiilor si a memoriei. Pe masura ce orgasmul se apropie, activitatea cerebrala apare in hipotalamus, o regiune care elibereaza hormonul oxitocina, denumit "hormonul iubirii".

Dupa orgasm, activitatea cerebrala scade, treptat, la nivelul intregului creier si revine la stadiul initial.

MEDIAFAX

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni